De ce este atât de bună ciocolata belgiană
Ciocolata belgiană are renume în întreaga lume. Dar ce o face atât de grozavă?
În primul rând, istoricul cu Congo și poziția geografică marchează începuturile acestui deliciu.
Belgia a avut o istorie colonială tumultuoasă cu Congo, care a servit drept poartă de acces la câmpurile de cacao din Africa, ceea ce a făcut ca Belgia să trimită boabe de cacao în Europa începând cu anii 1880. Belgienii au reușit să fabrice ciocolată excelentă înaintea tuturor celorlalți din Europa și din alte țări de pe glob, datorită accesului lor timpuriu la cacao și capacității de a înțelege cum să proceseze boabele. Chiar și elvețienii, care sunt bine cunoscuți pentru ciocolata lor, au învățat multe de la belgieni.
Un alt aspect istoric care a ajutat Belgia să devină cunoscută ca una dintre cele mai bune națiuni producătoare de ciocolată din lume este poziția geografică a țării în Europa. Oamenii călătoresc prin această țară de ani de zile în drumul lor spre alte locuri importante din Europa de Vest, oprindu-se pentru a lua un cadou de ciocolată pentru cei dragi.
Un alt motiv care a contribuit la popularitatea ciocolatei belgiene este ingineria.
Belgienii sunt ingineri calificați. Dezvoltarea proceselor este un domeniu în care excelează. Se pricep să pună laolaltă sisteme. Drept urmare, a fost una dintre primele țări care au dezvoltat utilaje care puteau să proceseze foarte mărunt boabele de cacao pentru a produce o ciocolată incredibil de fină.
Un alt exemplu de inovație belgiană este metoda lui Jean Neuhaus, pe care a conceput-o în 1912 pentru a face o coajă de ciocolată rece pentru ceea ce el numea "praline". Acestea au fost unice prin faptul că au inclus un mecanism care permitea ca ciocolata să fie umplută cu o varietate de nuga sau creme aromate, cum ar fi cafea, alune, fructe sau chiar mai multă ciocolată, pentru prima dată. Nimeni altcineva nu putea fabrica ciocolată cu un profil de aromă atât de nuanțat la acea vreme, iar această descoperire a transformat pentru totdeauna modul în care oamenii mâncau ciocolată.
Și nu în ultimul rând, cultura și tradițiile păstrează originalitatea produsului.
Fiecare cătun belgian are propriul magazin modest de ciocolată, la fel cum multe sate italiene au un furnizor specializat de ulei de măsline și multe sate franceze au o podgorie locală. De ani de zile, rețetele au fost transmise din familie în familie. Această cultură se reflectă atât în calitatea ingredientelor folosite, cât și în grija cu care este făcută ciocolata. Marea majoritate a ciocolatei belgiene este fabricată manual în mici magazine de ciocolată de familie cu echipamente extrem de rudimentare, mai degrabă decât de organizații de producție masive.