Ce este frișca și care sunt utilizările sale?
S-ar putea ca frișca să nu fie la fel de cunoscută precum clasica "cireașă de pe tort", dar cu siguranță adaugă opulență prăjiturilor, cafelelor, ceaiurilor și altor delicatese. Aflați tot ce trebuie să știți despre acest condiment dulce și pufos, inclusiv din ce este alcătuită, cum se prepară, și cum se folosește.
Ce este frișca?
Smântâna cu procent mare de grăsimi care a fost bătută până când devine ușoară și spumoasă este cunoscută sub numele de frișcă bătută. Aceasta poate fi bătută cu ajutorul unui mixer, al unui tel sau al unei furculițe (în ordinea dificultății). Frișca bătută este frecvent îndulcită (de obicei cu zahăr de cofetărie, care se dizolvă rapid și nu lasă o textură granuloasă) și aromatizată cu vanilie. Este un produs lactat gros și spumos care poate fi folosit ca glazură pentru prăjituri, ca tartinabil pentru "sandwich-uri cu prăjituri" și biscuiți sau ca topping pentru ciocolată caldă și alte băuturi dulci.
Textura, poate mai mult decât orice altceva, este ceea ce face frișca unică. Aceasta produce vârfuri moi și ușoare, mai mari decât cele găsite în alte produse lactate. Acest lucru se datorează faptului că este produsă folosind smântână grasă, care conține mai multă grăsime (cel puțin 30 la sută). Atunci când bateți smântâna grea, aerul este împins în lichid, rezultând o masă stabilă de bule (datorită conținutului ridicat de grăsime). Practic, grăsimea din smântână produce mici pungi de aer în tot amestecul și le stabilizează cu greutatea sa. Un strat subțire de apă înconjoară fiecare pungă de aer, inclusiv proteinele și alte lucruri dizolvate în ea. Din cauza numeroaselor și micilor bule de aer, cantitatea de frișcă este dublă față de cea de smântână folosită la fabricarea ei.
Frișcă spray
Protoxidul de azot este utilizat în mod obișnuit ca agent de propulsie în conservele de frișcă (sau frișcă în cutii presurizate). Acesta "bate" smântâna în timp ce iese din cutie, rezultând frișcă proaspătă pe loc. Alte avantaje ale sprayurilor cu frișcă includ ușurința de "preparare" (dacă se poate numi așa - literalmente agiți cutia și apeși un buton de pe duză pentru a o "face"), standardizarea (va avea același gust de fiecare dată) și spuma (este mai spumoasă și, spun unii, mai bogată decât frișca de casă).
La ce se folosește frișca?
Frișca este un topping obișnuit pentru băuturi și deserturi. Frișca este folosită de obicei ca topping sau ca tartinabil pentru următoarele deserturi:
- Plăcinte (în special plăcinte cu dovleac și plăcinte cu ciocolată)
- Înghețată
- Brioșe și prăjituri (în special sub formă de frișcă obișnuită pe prăjitura de turtă dulce și sub formă de glazură de frișcă pe alte prăjituri)
- Budinci (în special budinca de banane și budinca de ciocolată)
- Mousse
- Fructe de pădure proaspete și salate de fructe
- Biscuiți
Și iată câteva băuturi care devin extra-decadente cu un pic de frișcă bătută:
- Milkshake-uri
- Ciocolată caldă
- Băuturi espresso
- Băuturi de cafea cu gheață
- Spanish Coffee, Irish Coffee și alte cocktailuri de cafea
- Chai latte
- Cidru cald de mere